Wat is Specialty Coffee?

Wat is Specialty Coffee?

Dit is een vraag die ik dagelijks krijg. En ja, koffie is niet altijd gewoon koffie. Zoals met wijn en whisky, bestaan er verschillende kwaliteitsniveaus. Specialty koffie is dus koffie van uitzonderlijke kwaliteit.

Let op voor termen zoals “gourmet” of “premium” koffie. Dit zijn marketingtermen zonder gedefinieerde normen voor de kwaliteit en smaak van de koffie.

Volgens de SCA (Specialty Coffee Association), heeft Specialty Coffee “groene koffiebonen van de hoogste kwaliteit die door vakmensen zijn gebrand tot hun grootste smaakpotentieel en vervolgens op de juiste manier gezet volgens de gevestigde SCA ontwikkelde normen”.

Koffie wordt gescoord met minimaal 80 punten op de kwaliteitsschaal en uitstekend in geur, aroma, smaak, nasmak, zuurgraad, body, uniformiteit, balans, schone kop, zoetheid en over het algemeen een betere smaak dan je gemiddelde bakje. Koffie wordt beoordeeld door professionele koffieproevers (Q-graders) die hier een officiële certificering voor hebben.

Deze koffies worden geoogst in bijzondere en ideale micro-klimaten zoals in Costa Rica. De unieke smaken zijn het resultaat van de bijzondere eigenschappen en samenstelling van de bodem en temperaturen waarop ze gekweekt worden.


Het gaat ook om de hele keten


Koffie wordt dan met aandacht behandeld door de hele keten. Vanaf het kweken, oogsten, verwerken, handelen en het op de juiste manier zetten. Op elk proces volgens een aanzienlijk hoger dan gemiddelde standaard, van zaadje tot kopje!

Voor ons staat transparantie en een directe relatie met de boer op nummer één. Zo kunnen we de inkomsten van de boer zo veel mogelijk verhogen. Wij willen dat koffieboeren een eerlijkere prijs verdienen met hun oogst. Het helpt hun oogst en het levensonderhoud van hun families te verbeteren en hun toekomst te garanderen.


Supermarkt koffie

Wat is er mis mee?

Heel vaak is supermarkt koffie van de laagste kwaliteit. Kijk maar zelf op de verpakking. Is er een branddatum aanwezig? Weet je waar de koffie vandaan komt? Is het 100% arabica? Betaal je onder de €12/kg?

Als je bovenstaande informatie niet kan vinden op de verpakking dan is de kans heel groot dat de kwaliteit van de koffie slecht is en dat de boer geen goede inkomsten voor hun oogst krijgt.


Jij kunt een verschil maken

Specialty coffee is bijzonder omdat de duurzaamheid, kwaliteit, samenwerking en vooral mensen hoog in het vaandel heeft staan. Specialty coffee branders zorgen ervoor de beste kwaliteit koffie te vinden en naar de beste smaak te branden. Ze kijken ook naar het direct en zo eerlijk mogelijk inkopen.

Koffie smaakt lekkerder wanneer je weet dat het met oog voor mens en milieu is behandeld, toch? Slaap je ook beter van, letterlijk en figuurlijk!